søndag 12. desember 2010

Frihet til å skinne


I dag er det Lucia dagen, til minne om Sankta Lucia fra Syracus. Det finns et utall legender om denne vakre Lucia som led matyrdøden for sin tro på den kristne Gud. Det sies at Lucia som skal ha levd i slutten av 200-tallet og begynnelsen av 300-tallet var en usedvanlig vakker pike med et usedvanlig godt hjerte. Etter å ha kurert sin egen mor fra blødninger ble hun overbevist om at Guds mirakler var et tegn på at han levde blandt menneskene og hun avla kyskhetsløfte og viet sitt liv til Guds verk. Hun delte ut medgiften som hun skulle få da hun skulle ha giftet seg med en ung adelig hedning til de fattige og omvendte mange til den kristne tro. Det sies også at da en ung mann forelsket seg dypt i henne, rev hun ut sine egne øyne og gav de til han på et fat, og like etter skal det ha vokst ut et par nye som var enda vakrere enn de forrige.

Stattholderen i byen skal ha hatt stor misstro til denne Lucia og beordret henne drept. Det ble lagt ved under føttene hennes i et forsøk på å brenne henne til døde, men flammene skal ikke ha skadet Lucia, men hun skulle til slutt ha lidd martyrdøden av et sverd i halsen.

Tradisjonen med å feire Lucia er spesielt viktig i skandinavia og på Sicilia og feires med en stor lysfest. Dagen er lagt til den 13. desember som fra gammelt av var dagen før solverv så det var den lengste og mørkeste dagen i året.

Jeg kan huske fra barneskolen at vi feiret Lucia, og det var spesielt stas at jeg fikk være selveste Lucia med lyskrans på hodet. Lucia skal visstnok vært hvitkledd da hun ble forsøkt brent og lyskransen på hodet symboliserer flammene som omkranset henne uten å skade henne.


Svart senker natten seg

i stall og stue

solen har gått sin vei

skyggene truer

inn i vårt mørke hus

hvitkledd med tente lys

Sankta Lucia

Sankta Lucia

3 kommentarer:

 1. Fint innlegg, vennen!

  Men for meg vil denne dagen alltid minne meg om bestefar...

  Ha en fin dag!
  Snakkes til uken!

  Klem

  SvarSlett
 2. Det er en grotesk historie, men en vakker feiring av denne dagen.
  Godt jeg tok en titt innom deg i dag, for jeg hadde helt glemt at det var i dag. Jeg må jo bake ;))

  En fin Lucia-dag til deg.

  Klemmeklem fra Milla

  SvarSlett
 3. Sissel: Ja Lucia dagen er alltid et minne om farfar, var ganske tøft å sitte i korskirken på julekonsert å høre "Mitt hjerte alltid vanker" i dag. Har alltid syns at det er den vakreste av alle julesanger, men har et spesielt forhold til den på grunn av farfar.

  Camilla: Ja de fleste vet hva Lucia er, men ikke så mange som vet hvem hun var og hvorfor hun er helgen så syntes jeg måtte opplyse folk litt;) Lussekatter er bare så utrolig godt, fikk desverre ikke tid til det i dag..

  SvarSlett